oloa

savali i tua o le olo fola

O le Yamanashi Prefecture o loʻo i le itu i sautesisifo o Tokyo ma e faitau selau kamupani e faʻatatau i teuga. O lona mea lilo? Le tioata fa'apitonu'u.
Tagata asiasi i le Yamanashi Jewelry Museum, Kofu, Iapani i le aso 4 o Aokuso. Punaoa ata: Shiho Fukada mo The New York Times
Kofu, Iapani-Mo le tele o Iapani, Yamanashi Prefecture i sautesisifo Tokyo e lauiloa mo ona tovine, vaipuna vevela ma fualaʻau, ma le nuʻu o le Mauga o Fuji. Ae faapefea lana pisinisi teuteu?
Na taʻua e Kazuo Matsumoto, le peresitene o le Yamanashi Jewelry Association: “E ō mai tagata tafafao mo le uaina, ae lē o mea teuteu.” Ae ui i lea, o Kofu, le laumua o le Yamanashi Prefecture, ma le faitau aofaʻi o le 189,000, e tusa ma le 1,000 kamupani faʻatatau i mea teuteu, ma avea ai ma teuga sili ona taua i Iapani. gaosimea. O lona mea lilo? O lo'o i ai tioata (tourmaline, turquoise ma tioata asu, e ta'u na o le tolu) i ona mauga i matu, o se vaega o le tele o fanua mauoa. O se vaega lea o tu ma aga mo le lua seneturi.
E na'o le itula ma le afa e alu ai le nofoaafi mai Tokyo. O Kofu e siosiomia e mauga, e aofia ai mauga Alps ma Misaka i le itu i saute o Iapani, ma le vaaiga matagofie o le Mauga o Fuji (pe a le natia i tua o ao). O ni nai minute savali mai le Kofu Train Station i Maizuru Castle Park. Ua leai se olo o le maota, ae o loo i ai pea le uluai pa maa.
E tusa ai ma le saunoaga a Mr. Matsumoto, o le Yamanashi Jewelry Museum, lea na tatalaina i le 2013, o le nofoaga sili lea e aʻoaʻo ai e uiga i pisinisi teuteu i totonu o le itumalo, aemaise lava le mamanu ma le faʻaiila laasaga o le tufuga. I totonu o lenei falemataaga laʻititi ma matagofie, e mafai e tagata asiasi ona faʻataʻitaʻiina maʻa taua poʻo le gaosia o mea siliva i faleaoga eseese. I le tau mafanafana, e mafai e tamaiti ona fa'aogaina le tioata fa'asilasilaina i luga o le fa'au'au fa'ato'aga e fai ma vaega o le fa'aaliga fa'aautu o le cloisonne enamel. (O Aukuso 6, na faasilasila mai ai e le falemataaga o le a tapunia mo se taimi le tumau e taofia ai le sosolo o le Covid-19; ia Aokuso 19, na faasilasila ai e le falemataaga o le a tapunia seia oo ia Setema 12.)
E ui lava o Kofu e iai faleaiga ma faleoloa e tutusa ma le tele o aai lapopoa i Iapani, ae o loʻo i ai se siosiomaga toʻafilemu ma le manaia o le siosiomaga o le taulaga. I se faatalanoaga i le amataga o lenei masina, na foliga mai na iloa uma e le tasi le isi. A o matou savavali faataamilo i le aai, sa faafeiloaia Mr. Matsumoto e le toatele o tagata na ui ane.
“E lagona e pei o se nuu faaleaiga,” o le tala lea a Youichi Fukasawa, o se tufuga na fanau i Yamanashi Prefecture, o le na faaalia ona tomai i tagata asiasi i lona potu aoga i le falemataaga. E fa'apitoa o ia i le koshu kiseki kiriko mata'ina a le itumalo, o se metotia tipi ma'a. (Koshu o le igoa tuai o Yamanashi, o le kiseki o lona uiga o le maa taua, ma o le kiriko o se auala tipi.) O auala masani e olo ai e faʻaaogaina e tuʻuina atu ai maʻa i luga o le tele-faceted, ae o le tipiina o loʻo faia i le lima ma se lau feʻaveaʻi e tuʻuina atu ia i latou e sili ona atagia. mamanu.
O le tele o nei faʻataʻitaʻiga e masani ona faʻapipiʻiina, faʻapitoa i le pito i tua o le maa taua ma faʻaalia i le isi itu. E fa'atupu ai ituaiga uma o fa'afoliga fa'afoliga. "E ala i lenei fua, e mafai ona e vaʻaia le ata o Kiriko, mai le pito i luga ma le itu, e mafai ona e vaʻaia le ata o Kiriko," o le tala lea a Mr. Fukasawa. “E tofu le itu ma le vaaiga eseese.” Na ia faʻaalia le auala e ausia ai mamanu tipi eseʻese e ala i le faʻaaogaina o ituaiga eseese o lau ma fetuutuunai le lapopoa o le mea faʻafefeteina o loʻo faʻaaogaina i le tipiina.
O tomai na afua mai i Yamanashi Prefecture ma tuufaasolo mai lea tupulaga i lea tupulaga. "Na ou mauaina le tekinolosi mai loʻu tama, ma o ia foi o se tufuga," o le tala lea a Mr. Fukasawa. "O nei metotia e tutusa lava ma metotia anamua, ae o tufuga taʻitasi e iai lana lava faʻamatalaga, o latou lava uiga."
O le pisinisi teuteu a Yamanashi na afua mai i vaega eseese e lua: o tufuga tioata ma galuega u'amea teuteu. Na faamatala e le pule o le falemataaga Wakazuki Chika e faapea, i le ogatotonu o Meiji (faai'uiuga o le 19 seneturi), na tuufaatasia ai i latou e fai mea totino e pei o kimonos ma mea teuteu lauulu. Kamupani faʻapipiʻiina masini mo le tele o gaosiga na amata ona faʻaalia.
Ae ui i lea, o le Taua Lona Lua a le Lalolagi na faia ai se ta tele i le alamanuia. I le 1945, e tusa ai ma le falemataʻaga, o le tele o le Aai o Kofu na faʻaumatia i se osofaʻiga i luga o le ea, ma o le paʻu o le fale gaosi oloa masani na mitamita ai le aai.
"Ina ua maeʻa le taua, ona o le maualuga o le manaʻoga mo mea teuteu tioata ma faʻailoga Iapani e ala i le au nofoia, na amata ona toe faʻaleleia le pisinisi," o le tala lea a Ms. Wakazuki, o le na faʻaalia ni mea teuteu laiti na togitogia i le Mauga o Fuji ma se pagoda fogafale lima. Afai o le ata ua aisa i le tioata. I le vaitau o le televave o le tamaoaiga o Iapani ina ua uma le taua, ona ua sili atu le taua o le tofo o tagata, na amata ai ona faʻaaogaina e pisinisi a le Yamanashi Prefecture taimane poʻo maʻa maʻa lanu e faʻapipiʻi i le auro poʻo le platinum e fai ai teuteuga sili atu.
"Ae ona o tagata e laʻu tioata i le loto, ua mafua ai faʻalavelave ma faʻafitauli, ma mafua ai ona mago le sapalai," o le tala lea a Ms. Ruoyue. "O lea, na taofi le mining pe a ma le 50 tausaga talu ai." Nai lo lena, o le tele o oloa faaulufale mai mai Pasila na amata, o le tele o gaosiga o Yamanashi tioata oloa ma teuteuga na faaauau pea, ma maketi uma i Iapani ma fafo na faʻalauteleina.
O le Yamanashi Prefectural Jewelry Art Academy e na'o le pau lea o le a'oga e le o ni mea fa'apitoa i Iapani. Na tatalaina i le 1981. O lenei kolisi e tolu tausaga o loʻo tu i luga o fogafale lua o se fale faʻapisinisi faʻafeagai ma le falemataʻaga, ma le faʻamoemoe e maua ai ni teuga sili. E mafai e le aʻoga ona faʻaogaina tamaiti aʻoga 35 i tausaga taʻitasi, faʻamauina le aofaʻi atoa e tusa ma le 100. Talu mai le amataga o le faʻamaʻi, ua faʻaalu e tamaiti aoga le afa o latou taimi i le aʻoga mo aʻoaʻoga faʻapitoa; o isi vasega ua mamao. O loʻo i ai le avanoa e faʻaogaina ai maa taua ma metala taua; o le isi e fa'amaoni i tekinolosi fa'amalama; ma se falesuesue faakomepiuta ua fa'apipi'iina i masini lomitusi 3D e lua.
I le asiasiga mulimuli i le potuaoga o le vasega muamua, o Nodoka Yamawaki e 19 tausaga le matua, sa faataitai le vaneina o papatusi apamemea ma meafaigaluega maai, lea na aʻoaʻoina ai e tamaiti aoga le faʻavae o galuega taulima. Sa ia filifili e vaneina se pusi fa'a-Aikupito o lo'o si'osi'omia e tusitusiga fa'ailoga. “Na umi se taimi na ou mamanuina ai lenei mamanu nai lo le vaneina moni,” o lana tala lea.
I le tulaga pito i lalo, i totonu o le potuaoga e pei o se potu, o se vaega toaitiiti o tamaiti aoga vasega tolu o loʻo nonofo i luga o laulau laupapa eseese, ufiufi i le melamine resin uliuli, e faʻapipiʻi maa mulimuli pe faʻalelei a latou aoga tulagalua i le aso aʻo lumanaʻi le aso atofaina. (O le tausaga aoga Iapani e amata ia Aperila). E tofu uma i latou ma a latou mama, fa'ailoga po'o le fa'ailoga.
O Keito Morino 21 tausaga le matua o loʻo faia le faʻamaeʻaina o se pusa, o lona fausaga siliva na faʻapipiʻiina i le kane ma le piniki tourmaline. "O laʻu musumusuga na sau mai le JAR," o lana tala lea, e faatatau i le kamupani na faavaeina e le tagata fai mea teuteu i aso nei o Joel Arthur Rosenthal, ina ua ia faʻaalia se lomitusi o le pusa pepe a le tusiata. Ae mo ana fuafuaga ina ua mae’a le fa’au’uga ia Mati 2022, fai mai Mr. Morino e le’i faia se faaiuga. “Ou te fia auai i le itu foafoa,” o lana tala lea. "Ou te fia galue i se kamupani mo ni nai tausaga e maua ai le poto masani, ona tatala ai lea o laʻu lava potu."
Ina ua pa le tamaoaiga o Iapani i le amataga o le 1990s, na paʻu ma faʻaletonu le maketi o teuga, ma o loʻo feagai ma faʻafitauli e pei o le faʻaulufaleina mai o ituaiga mai fafo. Ae ui i lea, na taʻua e le aʻoga e maualuga tele le aofaʻi o galuega a le au matutua, e sili atu i le 96% i le va o le 2017 ma le 2019. O le faʻasalalauga o galuega a le Yamanashi Jewelry Company e ufiufi ai le puipui umi o le faleaoga.
I aso nei, o mea teuteu na faia i Yamanashi e masani lava ona faʻatau atu i ituaiga Iapani lauiloa e pei o le Star Jewelry ma le 4 ° C, ae o loʻo galue malosi le itumalo e faʻavae le Yamanashi jewelry brand Koo-Fu (Kofu drama), ma i le maketi faavaomalo. O le fa'ailoga e faia e tufuga fa'apitonu'u e fa'aoga ai tu ma aga masani ma ofo atu fa'asologa o fa'ailoga ma fa'ailoga fa'aipoipo.
Ae o Mr. Shenze, o le na faauu mai lenei aʻoga i le 30 tausaga talu ai, fai mai o le numera o tufuga i le lotoifale o loʻo faʻaitiitia (ua ia aʻoaʻo le tumau iina). E talitonu o ia e mafai e tekinolosi ona faia se sao taua i le faia o mea teuteu sili atu ona lauiloa i tupulaga talavou. E to'atele o ia e mulimuli i lana Instagram.
"O tufuga i Yamanashi Prefecture e taulaʻi i le gaosiga ma le foafoaga, ae le o le faʻatau atu," o lana tala lea. “O matou o le fa’afeagai o le itu tau pisinisi aua e masani ona matou nonofo i tua. Ae o le taimi nei i luga o fesoʻotaʻiga lautele, e mafai ona matou faʻaalia i matou i luga ole laiga. ”


Taimi meli: Aukuso-30-2021